Siirry sisältöön

Jos et menesty niin kuin haluaisit ja pystyisit, se johtuu yksinkertaisesti siitä, ettet ole määritellyt tavoitteitasi riittävän selkeästi.”

Paul J. Meyer, LMI:n perustaja

Voiko käyttäytymistä muuttaa?

Keskustelin pari viikkoa sitten asiakkaan kanssa pitkään siitä, voiko käyttäytymistä muuttaa. Hän oli sitä mieltä, että käyttäytyminen on niin oleellinen osa ihmisen persoonaa, että se ei muutu. Hän perusteli näkemyksensä pitkällä opettajakokemuksella ja totesi, että joku oppilas saattaa hetken toimia vaaditulla tavalla, mutta palaa kuitenkin lopulla peruskäyttäytymiseensä.

Olen eri mieltä. Useinhan käyttäydymme eri tavoilla jo erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten seurassa. Kotioloissa käyttäydymme eri tavalla kuin julkisilla paikoilla, juhlissa eri tavalla kuin arjessa, kokouksissa eri tavalla kuin kahvitauolla. Juuri käytöksemme on se, mihin voimme tietoisesti vaikuttaa ja valita, miten tietyssä tilanteessa toimimme. Toki tilanteet itsessään saattavat herättää meissä tunteita, mutta on oma valintamme, miten päätämme tulkita nuo tunteet ja miten käyttäytyä niiden pohjalta.

Käytöksemme määrittää tulokset, mitä sen jälkeen tapahtuu. Tulokset voivat olla menestyksekkäät ja viedä asioita eteenpäin haluamaamme suuntaan. Tai sitten jotain muuta. Jos tulokset eivät ole toiveidemme mukaisia, on ehkä syytä tehdä muutoksia toimintatapoihin ja käytökseen. Käytös muuttuu, kun sitä ohjaavat ajattelumallit ja asenteet muuttuvat.

Asenteitakin voi muuttaa harjoittelemalla. Kun alat toistaa jotain uutta toimintaa säännöllisesti ja toistat sitä riittävän pitkään, alat tottua siihen ja siitä tulee tapa. Uusi tapa muokkaa myös asenteitasi ja johtaa uudenlaiseen käyttäytymiseen ja uusiin tuloksiin. Tapasi määrittävät tulevaisuutesi. Muutoksen onnistumisen salaisuus on sitkeä harjoittelu ja toisto.

Et muuta elämääsi ennen kuin muutat jotain, mitä teet joka päivä. Tulevaisuutesi on tulos siitä, mitä teet tänään. Harjoittelussa auttaa seuraava toimintamalli:

The Power of One

Yksi päämäärä
Valitse yksi päämäärä, jota haluat tavoitella. Keskity siihen. Jos ajat kahta jänistä, et saa kiinni kumpaakaan.

Yksi toiminta
Tunnista yksi toimintamalli, joka vie kohti päämäärääsi. Valitse niin pieni muutos, että se on helppo tehdä, ihan hävettää jättää se tekemättä!

Yksi prioriteetti
Tee siitä ykkösprioriteettisi. Aloita päiväsi tekemällä tuota tärkeintä toimintaa.

Yksi liikkeelle paneva tekijä, ”Trigger”
Keksi asia joka saa sinut tekemään haluamaasi toimintaa. Se voi olla esim. joku tietty tilanne tai rutiinien järjestys. Aina kun olen…, niin sitten….

Yksi % päivästä
Se on 15 minuuttia. Käytä se tämän uuden toiminnan tekemiseen.

Yksi lisää
Aloitit pienellä muutoksella. Tee siitä tapa. Tee sitten vähitellen vähän lisää. (Ensin yksi punnerrus, sitten kaksi…) Kun aloitat pienellä muutoksella, totut siihen ja vähitellen pystyt tekemään enemmän ja enemmän.

Yksi kuukausi
Toista uutta toimintaasi vähintään kuukauden ajan ja vähitellen siitä tulee tapa.

Menestyvät ihmiset muodostavat tapoja sellaisista asioista, joita häviäjät eivät halua tehdä.
Askel askeleelta – ajan kanssa.