Siirry sisältöön

Jos et menesty niin kuin haluaisit ja pystyisit, se johtuu yksinkertaisesti siitä, ettet ole määritellyt tavoitteitasi riittävän selkeästi.”

Paul J. Meyer, LMI:n perustaja

Miten tästäkin tulisi hyvä päivä?

Päivien lyhentyessä, iltojen pimetessä ja säätilan muistuttaessa lähinnä lonkeroa kokonaisvaltaisella harmaudellaan ei aina ole helppo löytää positiivisuutta arjen haasteisiin ja nousta tarmokkaana ja sisäistä valoa loistaen uuden päivän askareisiin. Joskus tekisi mieli jäädä peiton alle, kunnes veden lotina rännissä ikkunan takana lakkaa ja verhon välistä pilkistää edes pieni valonpilkahdus.

Mitä silloin teet?

Se, mitä silloin teet, on ihan sinusta itsestäsi kiinni. Sinulla on täysi vapaus valita. Voit itse päättää, mitä ajatuksia seuraavaksi ajattelet. Kyllä – omat ajatukset ovat itse valittavissa! Helposti tietynlaisesta ajattelusta jossain tilanteessa tulee kuitenkin tapa. Se käy niin helposti, ettei sitä huomaakaan, ja usein täysin ilman järkiperäisiä syitä. Saatikka, että hiljalleen muodostunut ajattelutapa eli asenne olisi jotenkin hyödyllinen edes omalle itselle. Tapa tulee tutuksi ja alkaa toistaa itseään etkä edes huomaa, kun annat näköaistimuksen harmaasta taivaasta muuttaa mielesi yhtä harmaaksi. Toimit koko päivän alavireisesti säätilaa syytellen.

Tekosi muokkaavat tulevaisuuttasi

Mutta voit tietoisesti valita positiivisemmat ajatukset. Etsimällä niitä löytyy kyllä. Jos vain haluat. Oma valintasi on samalla päätös siitä, mitä elämällesi tapahtuu seuraavaksi. Ajatukset muuttuvat teoiksi ja teot joko vievät asioita haluamaasi suuntaan tai sitten eivät. Joskus voi tehdä jotain, joka vie asioita itse asiassa aivan väärään suuntaan, jos ei tietoisesti pysähdy valitsemaan ajatuksiaan.

Varsinkin ihmissuhteissa niin käy todella helposti, kun tunnetila vie mennessään eikä tule ajatelleeksi sanojen tai tekojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä. Oma reaktio vastaan tuleviin tilanteisiin on kuitenkin aina oma valinta. Voit itse päättää, mitä luonteenpiirteitäsi vahvistat ja käytät tietyssä tilanteessa. Voit olla iloinen, ystävällinen ja avulias tai rohkea, luova ja päättäväinen. Tai voit olla synkkä ja negatiivinen.

Kuljetko haluamaasi suuntaan?

Valinnanvapauden mukana kulkee aina myös vastuu. Vastuuta et voi siirtää kenellekään muulle. Jos et ota vastuuta ja tee tietoisesti valintojasi, annat jonkun muun määrätä elämästäsi. Jokainen ajatuksesi muuttuu asenteiksi ja teoiksi, jotka määräävät elämäsi suunnan. Jokainen teko, jonka päätät tehdä, on valinta, joka muuttaa tulevaisuuttasi. Jos et tiedä, mihin haluat mennä, jokainen teko vie tietysti jonnekin.

Siksi on hyvä tiedostaa, mikä itselle on tärkeää ja mitä haluaa saavuttaa. Kun päämäärät on määritelty ja arvot ohjaavat toimintaa, on helppo suunnitella polku kohti oikeaa suuntaa ja kulkea sitä. Jokaisen askelen kohdalla voi kysyä itseltään, viekö se oikeaan suuntaan. Onko juuri se, mitä olen nyt tekemässä, viemässä minua siihen suuntaan, mihin haluan? Olenko sellainen ihminen, kuin haluan olla? Vaikuttavatko tekoni läheisteni elämään niin kuin haluan?

Joskus teot auttavat saamaan ajatuksetkin oikealle polulle. Kun on olemassa suunnitelma, mitä tavoittelee, ja välitavoitteiden toteuttaminen on etukäteen mietitty, voi mielikin muuttua positiivisemmaksi, kun tietää, että on tekemässä oikeita asioita. Kyse on taas omasta valinnasta.

Mitä sinä päätät tehdä tänään?